Positief denken, wanneer even niet?

Dat positief denken zijn voordelen heeft dat weten we inmiddels wel. De voorspellende kracht van positief denken is enorm. Heb je voornamelijk positieve gedachten ervaar je je leven ook als positief. Maar er is wel degelijk een nuance! Immers als er iets naars gebeurt in je leven, gaat het je niet helpen om louter positief te denken, als: “Het zal wel ergens goed voor zijn” of zoals ik van mijn moeder leerde en wellicht meerderen in mijn generatie, “Kom op schouders eronder, je bent sterk, je kunt het aan”. Het gaat in beide gevallen totaal voorbij aan je gevoel, alles volledig met je hoofd gestuurd. Echter als je geen aandacht aan je gevoel besteedt wordt dit in je lichaam opgeslagen want het gevoel moet ergens naar toe! Hopelijk krijgt het in een later stadium in je leven alsnog de aandacht. Indien niet en dit gebeurt vaak krijg je onbewust vanzelf lichamelijk kwalen en ongemakken. De medicijnen van de dokter zijn dan slechts een doekje voor het bloeden en voor je het weet modder je maar wat aan.

Het negatieve onder ogen kunnen zien vergt volharding. Zonder het goed te praten, zonder jezelf of anderen de schuld te geven, maar puur ervaren en jezelf ermee confronteren. In hoeverre sta jij echt in contact met je gevoel? En dus met deze belangrijke signalen die je zeer efficiënte en ingenieuze lichaam uitzendt? En hoe werkt de kracht van positief denken dan? 

Gelukkig is het kunnen herkennen, erkennen en omarmen van je gevoel vaak al voldoende. Pas als je dat hebt gedaan neem je een stap opzij en bedenk je wat je zou willen. Door er op dat moment een positieve draai aan te geven kom je in je kracht. 

We hebben allemaal een on(der)bewuste weegschaal met aan de ene kant de negatieve ervaringen en gedachten en aan de andere de positieve. Je hebt vast een subjectief idee over hoe deze zich tot elkaar in jou verhouden. Idealiter slaat hij uiteraard positief uit.

Hoe pak je dat dan voor de meeste dingen aan? Komt er een negatieve gedachte op dan kun je deze labelen. Het herkennen is goud waard. Vervolgens kun je er een positieve gedachten tegenover zetten, het in het belachelijke trekken, of het er met wortel en al uit trekken. De Yogische manier is net even anders, de negatieve gedachten laat je er gewoon zijn, maar tegelijkertijd cultiveer je actief steeds nieuwe positieve gedachten en ervaringen. Beide strategieën zijn OK, beide brengen de weegschaal in de juiste balans. De laatste geeft echter wel meer ruimte om met grote frustraties om te kunnen gaan en je gevoel daarin volledig te kunnen omarmen. 

Heb je bepaalde (negatieve) gevoelens die vaak terugkomen? Dan kan het lonen om een stapje dieper te gaan. Wil je weten hoe? Maak vrijblijvend een afspraak!

Share the Post:

Related Posts

Yoga in de auto

Yoga betekent eenwording, herenigen. Één worden met je ware natuur, met je pure zijn, met je hoger bewustzijn. Volgens de

Read More